Sunday, January 20, 2008

dream in marble


Austant – melsvas ir paslaptingas
Saulei pasirodzius – jaukus, draugiskas ir spindintis auksu
Vidurdieni – ryskiai baltas ir isdidus
Saulei ledziantis igauna svelniai rozinio tylumo
O vidurnakti, menulio apsviestas, lyg kabo ore, kaip lengvutis spindintis perlas.

Ji – visa is balto marmuro, ant Yamuna upes kranto – 17a. pastate mughal’u imperijos valdovas Shahjahan savo mylimai zmonai Mumtaz Mahal palaidoti... Ir ejo jis kiekviena penktadieni prie zmonos kapo apsirenges baltai, ir skaite ‘Fatiha’ (‘Atidaryma’ – musulmonu sventosios knygos pirmaji skyriu), ir verke verke... du metus nieko nevalge ir negere...


Labi grazi meiles istorija :) Bet statinys – tikrai ispudingas. Gaila, kad valdovas nespejo kitoj upes pusej sau tokio pacio, tik is juodo marmuro, pasistatyti. Visikai simetrisko baltajam.

Sis, kaip indai megsta sakyti, persiskos isvaizdos, bet indiskos sielos, mauzoliejus (su didziuliais sodais - kur medziuose gyvena ryskiai zalios papugeles - dar dviem raudonu akmenu pastatais is sonu ir triju aukstu vartais, kurie vien patys galetu pretanduoti i pasaulio stebuklu sarasa..) pavergia savo didinga simetrija. Tikrai sunku patiket, kad jis zmogaus rankos pastatytas. Tiksliau – tukstanciu ranku. Per 22 metus.


Atsikelem anksti. 7 ryto jau buvome prie burbulo (kazkodel norisi ji taip pavadinti). Sausio menesi Agroje rytais vesoka. Bet saulei pakilus oras susyla ir nusidazo geltonos dienos spalva. Galetum buti ir buti. Ziureti ir ziureti. Ir vis stebiesi groziu, stebuklingu blizgesiu ir beprotiska didybe.


Pastate savo mylimai zmonai.

Idomu, ar del to, kad tikrai be proto mylejo (o gal tiesiog norejo pasididziuot pries visa pasauli savo turtais?)

Nesuzinosim.

Bet tikrai verta uz iejima sumoketi 40 kartu (!) daugiau nei vietiniai indai moka :)

Ispudis neapsakomas.

2 comments:

valiux said...

namas vietoj visi sveiki
nuosirdziai pavyzdziu
kaimynai sake taip pat
egle perduoda linkejimus

Saulius said...

Normalios nuotraukos, graziai atrodo ;)